Mustasaari
Mustasaari on Helsingin seurakuntayhtymän omistama saari Seurasaaren selällä Lauttasaaren ja Seurasaaren välissä.
Vuonna 2000 Helsingin seurakuntayhtymä osti Mustasaaren Helsingin kaupungilta, jolloin lähes 70-vuotinen vuokraustoiminta päättyi. Saaressa tehtiin mittava remontti ja uudisrakentaminen. Mustasaaresta on entistä enemmän tullut kaikki ikäryhmät ja kansanpiirit käsittävä paikka. Erityisesti lapsiperheet kansoittavat saaren kesäaikaan. Mustasaaresta löytyy mm. rauhallinen hiekkaranta ja kahvila Kanttiini.
Taivallahden ja Mustasaaren väliä liikennöi yhteysalus Walhalla. Laituri sijaitsee Eteläisen Hesperiankadun päässä, Taivalsaaressa. Lauttamatka kestää 15 min. ja sen voi maksaa käteisellä tai kortilla.
Yhteysalus Walhallan aikataulut Mustasaareen
Mustasaaren lautta lähtee Taivallahden kärjestä.
Historia
Mustasaari on vanha maanviljelys- ja laidunsaari. Arkkitehti Florentin Granholm hankki Mustasaaren omistukseensa vuonna 1884 ja rakennutti huvilan eli nykyisen päärakennuksen perheensä kesäviettopaikaksi vuonna 1888. Arkkitehti Granholm on tunnettu esimerkiksi Bengtskärin majakasta Hangossa. Hän suunnitteli useita rakennuksia Helsinkiin, Ouluun ja Kuopioon 1800-luvun lopulla.
Vuonna 1926 Helsingin kaupunki osti Mustasaaren ja Hevossaaren ulkoilu- ja virkistyskäyttöön. Saareen perustettiin kansanpuisto ja päärakennusta vuokrattiin kahvila- ja ravintolakäyttöön. Kieltolain aikaan saaren ravintolassa pidettiin salakapakkaa. Vuonna 1931 Pohjoisen suomalaisen seurakunnan nuorisopastori Heimer Virkkunen osui hiihtoretkellään Mustasaareen. Virkkunen oli välittömästi innostunut saaren kauneudesta ja ideoi seurakunnallista kesäkotitoimintaa saareen. Tuloksellisten neuvottelujen myötä vuonna 1931 Helsingin kaupunki vuokrasi Pikku huvilan eli Tyttöjen talon seurakunnalle ja seuraavana vuonna koko saaren.
1930-luvulla saaressa pelattiin Suomen ensimmäisiä lentopallo-otteluita, sillä Heimer Virkkunen toi pelin Suomeen vierailtuaan Amerikassa. Silloin peli tunnettiin kaaripallona. Suomen ensimmäinen lentopallokenttä on Mustasaaressa.
1930–40-luvuilla saaressa vaikutti hyvin voimakkaasti herätyskristillinen henki. Saaressa näkyvästi vaikuttanut pastori Ilmo Launis hakkasi vuonna 1938 Mustasaaren kallioon Raamatun lauseen: \"Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät koskaan katoa.\" (Mt. 24:35. vanha käännös). Tällä haluttiin kertoa myös tuleville sukupolville ilosanomaa armon omistamisesta. Tämä Raamatunlause löytyy valkoisenharmaan rakennuksen, Stidilodjun edestä kalliolta.
Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.
Uutisia