Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/beta.stadissa.fi/dao/TopPicksDAO.php on line 26

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/beta.stadissa.fi/dao/TopPicksDAO.php on line 62
Museot Helsinki, pääkaupungin museotarjonta | Stadissa.fi

BANNER2_ALT

Museot Helsinki, pääkaupungin museotarjonta

Helsinki on pieni paratiisi taiteen ja historian ystävälle. Kaupungissa riittääkin museoita lähes joka makuun. Iso osa museoista on ilmaisia ja monissa maksullisissakin museoissa järjestetään ilmaispäiviä. Museoiden näyttelyitä ja tapahtumia löydät museon tieto-sivuilta tai suoraan niiden omilta sivuilta.

Poikkeusaaika on opettanut ihmiset hyödyntämään laajasti museoiden virtuaalisia aarre-aittoja. Esimerkiksi Kansallisgallerian museoista löytyy paljon virtuaalitarjontaa ja mm. Ateneum, Sinebrychoffin taidemuseo ovat palvelussa hyvin edustettuina. Kiasmalla on myös poikkeusajan online-tarjontaaFinnasta taas löytyy lähes loputtomasti historiaa, kulttuuria, kirjoja, karttoja, äänitteitä ja valokuvia kotimaisilta arkistoilta, kirjastoilta ja museoilta.

Kotimaan tarjonnan lisäksi kannattaa tutustua myös maailman museoiden virtuaalitarjontaan. Sisältöä löytyy laajasti vaikka Googlen Arts & Culture -sivuilla. Mukana mm. The Metropolitan Museum of Art ja The Museum of Modern Art New Yorkista, Uffizi Firenzestä,  The National Gallery Lontoosta ja Louvre Pariisista. 

Helsingin taidemuseo HAM ylläpitää laajaa yli 9 000 teosta kattavaa taidekokoelmaa. Julkisiin teoksiin ja muuhun kokoelmaan pääsee nyt helposti tutustumaan myös kotoa käsin HAMin sivuilla. Yleisölle löytyy myös valmiita, omatoimisia veistosreittejä erilaisten teemojen ympärille. Reiteiltä löytyy teemoja, kuten \"mitä on taide ja miten se vaikuttaa minuun?\" sekä Tove Janssonin elämänpolkua Helsingin kaduilla ja puistoissa esittelevä reitti. Inhale exhale HAM -reitti kattaa 10 veistosta ja taas sopii vaikka juoksulenkiksi. 

Katutaidetta voi myös ihailla omatoimisesti Helsingissä. Suurin katutaidekeskittymä löytyy Itä-Pasilasta.

Helsingin museot

\"\"

Reitzin säätiön kokoelmat, Apollonkatu 23 B 64, 00100 Helsinki
Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin 1920-50 -luvuilla kuuluneen Lauri Reitzin keräämät taide- ja antiikkiesinekokoelmat. 

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2
Ateneumin taidemuseon maan laajimmissa taidekokoelmissa löytyy suomalaista taidetta 1750-luvulta 1960-luvulle sekä länsimaista taidetta 1800-luvun jälkipuoliskolta 1950-luvulle. Museon kokoelmissa on monia kansallisaarteita maamme suurilta taiteilijoilta.

\"\"

Valokuvataiteen museo, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
Valokuvataiteen museo edistää ja vaalia suomalaista valokuvataidetta ja valokuvakulttuuria. Museoon kuuluu noin 3, 7 miljoonaa kuvaa,
jotka kattavat valokuvan eri käyttökulttuurit.

Amos REX ja Amos Anderssonin taidemuseo, Lasipalatsin aukio
Lasipalatsin Amos REX -taidemuseon näyttelytiloja on maan alla ja Lasipalatsissa. Amos Rexin ohjelma koostuu uusimmasta, teknisesti kokeilevasta nykytaiteesta, 1900-luvun modernismista sekä muinaisia kulttuureja esittelevistä näyttelyistä.
Amos Andersonin kotimuseo vanhalla paikallaan Yrjönkadulla sisältää monialaisen liikemiehen ja kulttuurin ystävän yksityiskokoelmia.

Lastentarhamuseo, Helsinginkatu 3-5
Lastentarhamuseossa voi tutustua Ebeneserin lastentarhan toimintaan sadan vuoden ajalta. Lastentarhan isossa salissa on tilaa leikille ja rakentamiselle. Museosta löytyy tutkittavaa ja tehtävää lapsille ja aikuisille. Avoinna keskiviikkoisin klo 12-16.

Helsingin yliopistomuseo, Fabianinkatu 33, 3. krs
Helsingin yliopistomuseo esittelee yliopiston hallinnollista historiaa sekä opetukseen ja tutkimukseen liittyviä esineitä. Esineitä on 45 000, joista pieni osa on näytillä. Esinekokoelmassa on erilaista opetuksessa käytettyä havaintomateriaalia sekä lääkäreiden, eläinlääkäreiden ja hammaslääkäreiden potilaiden hoidossa käyttämiä välineitä. Lisäksi valokuvakokoelmassa on kaikkiaan 63 000 kuvaa yliopiston piirissä vaikuttaneista henkilöistä. Museoon kuuluu lisäksi Helsingin observatorio.

\"\"

Taidehalli, Nervanderinkatu 3
Eduskuntatalon naapurissa sijaitsevan Taidehallin vaihtuvien näyttelyiden painotus on nykytaiteessa, mutta näyttelyohjelmistoon kuuluvat myös muotoilu ja arkkitehtuuri. Taidehalli ei kerää omaa kokoelmaa, vaan se toimii tilana vaihtuville näyttelyille.

HAM - Helsingin taidemuseo, Kamppi Tennispalatsi
Helsingin taidemuseo Kampissa on kaupungin virallinen taidemuseo. Se ylläpitää helsinkiläisten omaa taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 9000 teosta. Museon kokoelmiin kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsin näyttelyissä esitellään sekä kotimaista, että kansainvälistä modernia ja nykytaidetta.

Luonnontieteellinen museo, Pohjoinen Rautatiekatu 13
Eläinmuseoksikin kutsuttu luonnontieteellinen museo Luonnontieteellinen museo on yleisön suosiossa. Se esittelee Suomen ja maailman luontoa ja eläimiä hätkähdyttävän realistisilla installaatioilla.  

Tekniikan museo, Viikintie 1, 00560 Helsinki
Tekniikan alan museo Vanhankaupunginkoskella, jonka perusnäyttelyt esittelevät monipuolisesti suomalaisen teollisuuden kehitystä ja tekniikan historiaa aina tuoreempiin innovaatioihin asti.

\"\"

Teatterimuseo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G
Teatterimuseosta löytyy vastaukset kysymyksiin: Miten teatteriesitys syntyy? Mitä pukusuunnittelija tai lavastaja tekee? Mitä näytelijän työ oikeastaan on? Museo esittelee teatterin historiaa ja sen tehtävänä on turvata suomalaisen teatterin perinteen säilyminen ja ylläpitää esine-, pukusuunnittelu- ja lavastuskokoelmia.  

Hotelli- ja ravintolamuseo, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki 
Kaapelitehtaalla sijaitseva museo on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin sekä majoitus-, matkailu- ja ravitsemisalan erikoismuseo. 

Sinebrychoffin taidemuseo, Bulevardi 40, 00120 Helsinki
Sinebrychoffin panimo- ja kauppiassuvun entinen asunto Bulevardin varrella Koffin puiston vieressä. Kauppaneuvos Paul Sinebrychoffin kokoelmissa ovat maamme merkittävimmät vanhojen mestareiden maalaukset. 

Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki
Designmuseo kerää ja tallentaa kotimaisen muotoilun historiaa. kokoelmissa on yli 75 000 esinettä, 40 000 piirustusta ja 100 000 kuvaa. Rakennuksessa toimi vuoteen 1977 asti yksityinen ruotsinkielinen oppikoulu.

Herttoniemen kartanon museoLinnanrakentajantie 12, 00810 Helsinki
Keskiajalta peräisin olevan kartanon nykyinen päärakennus suunniteltiin alunperin kaakelitehtaaksi. Museo esittelee herrasväen elämää aina 1700-luvulta 1900-luvulle. Avoinna sunnuntaisin 12-14 touko-syyskuussa.

\"\"

Suomenlinnan lelumuseo, Suomenlinna C66, 00190 Helsinki
Lelumuseossa pääsee tutustumaan vanhoihin leikkikaluihin ja leikkimisen historiaan 1800-luvun alusta 1960-luvulle asti. Yksityiskokoelmista löytyy vanhoja nukkeja, antiikkinalleja sekä muita vanhoja leikkikaluja. Kaikki leikkikalut on kerätty Suomesta ja ne heijastavat suomalaisten leikkejä ja kulttuuria.   

Tietokonemuseo, Tyynenmerenkatu 11 (Verkkokaupan 4. ja 5. kerrokset)
Verkkokauppa.comin rakennuksen sisältä löytyy lähes 1000 tietokonetta tietotekniikan kehityksen eri vuosikymmeniltä. Tietokone- ja pelikonsolimuseo on yksityisen intohimoisen keräilijän työn tulos. Valikoimissa koneita, pelejä, joystickeja, kirjoja, puhelimia ja muuta mitä ei enää juuri näe.

Sotamuseo, Iso Mustasaari Iso Mustasaari c 77, Suomenlinna
Suomenlinnasta löytyvä Sotamuseo esittelee Suomen sotien ja puolustusvoimien historiaa 1100-luvulta nykyaikaiseen rauhanturvaamiseen ja kriisinhallintaan. 

Suomen Urheilumuseo, Olympiastadion
Urheilumuseo esittelee urheilulajien ja välineiden kehityksen sekä muistettavimpiin urheiluhetkiin. Museosta löytyy Matti Nykäsen mitalikokoelma ja Paavo Nurmen kullattu piikkari. Museo on suljettuna Olympiastadionin peruskorjauksen ajan lokakuun 26. pvä 2015 - aina vuoteen 2019. 

Mannerheim-museoKalliolinnantie 14, 00140 Helsinki
Kaivopuiston huvila-alueella sijaitseva Suomen marsalkka Gustaf Mannerheimin (1867-1951) koti. Hän asui huvilassa vuosina 1924—51, jonka jälkeen se on toiminut museona lähes alkuperäisessä asussaan.

Arabian tehtaan designmuseo, Hämeentie 135 A, Helsinki 9. krrs
Arabian tehtaan tuotteita 125 vuoden ajalta taloustavaroista taide-esineisiin. Tuotekuvastoja, valokuva-arkisto. Muotoilukeskuksessa järjestetään myös vierailuita taiteilijoiden työtiloihin. Designmuseo Arabia perustettiin vuonna 1948 tehdasmuseoksi. Museossa on nähtävillä Arabian taiteilijoiden kokoelmia historiasta tähän päivään.

Didrichsenin taidemuseoKuusilahdenkuja 1, 00340 Helsinki
Kuusisaaressa sijaitseva taide- ja kulttuurimuseo sisältää kotimaista taidetta, modernia ulkomaista taidetta, aasialaisen kokoelman ja Suomen ainoan esikolumbiaanisen kokoelman. Museo jatkaa Gunnar ja Marie-Louise Didrichsenien taideharrastuksesta syntynyttä elämäntyötä. 

Gyllenbergin museoKuusisaarenpolku 11, 00340 Helsinki
Signe ja Ane Gyllenberg perustivat lääketieteellisen tutkimussäätiön vuonna 1948. Taiteen merkitys säätiössä kasvoi, kun Ane päätti lahjoittaa merkittävän taidekokoelmansa säätiölle vuonna 1966. Ajatus poiki museon, joka rakennettiin Signen ja Anen entisen kodin yhteyteen Kuusisaareen. 

\"\"

ArkkitehtuurimuseoKasarmikatu 24, 00130 Helsinki

Arkkitehtuurimuseo Kaartinkaupungissa tallentaa ja levittää tietoa arkkitehtuurista ja lisää arkkitehtuurin ymmärrystä suuren yleisön sekä asiantuntijoiden parissa. 

KiasmaMannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki
Kiasma on nykytaiteen museo Postitalon ja Sanomatalon edessä Mannerheimintien varrella. Museo edistää nykytaiteen tuntemusta ja kuvataiteen asemaa Suomessa. 

Palomuseo, Korkeavuorenkatu 26, 00130 Helsinki 
Helsingin pelastuslaitoksen Palomuseo sijaitsee komealla paikalla Erottajan paloasemalla. Paloasema rakennettiin 1891 ja se on edelleen käytössä. Museossa saa tutustua palo- ja pelastustoimen sekä sairaankuljetuksen historiaan ja valtaosa kokoelmista koostuu pääkaupungissa käytössä olleesta kalustosta. Museo on auki ke ja su klo 12-16. Torniin pääsee ohjatusti museon sisäänpääsymaksulla (2e) aukiolopäivinä klo 16.

Kulttuurien museo, Mannerheimintie 34, 00101 Helsinki
Kulttuurien museo toimii Suomen kansallismuseossa ja on maailman kulttuureita esittelevä etnografinen museo. 

Suomen kansallismuseo, Mannerheimintie 34, 00101 Helsinki
Suomen esihistoriaa, suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin kehitystä keskiajalta nykypäivään monipuolisesti esittelevä museo.

\"\"


Ehresvärd-museoSuomenlinna B 40, 00190 Helsinki
Suomenlinnassa sijaitseva upseerin asunto 1700-luvun hengessä. Näytteillä on muotokuvia, karttoja, aseita ja laivojen pienoismalleja sekä Viaporin sotahistoriaa. 

Täysin ilmaiset museot Helsingissä ja lähiseudulla

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2-4, 00130 Helsinki
Sanoman säätiön ylläpitämä museo esittelee sanomalehden historian Päivälehdestä Hesariin ja lehtialan vaiheita Suomessa. Lapsille vaihtuvateemainen leikkipaikka.

Taidekoti KirpiläPohjoinen Hesperiankatu 7, 6. krs Helsinki
Sisätautien erikoislääkärin, taidekeräilijän ja -harrastajan Juhani Kirpilän ja hänen elämänkumppaninsa Kalle Rosenqvistin entinen 350 neliön asunto on palvellut taidemuseona. Mittavaan 40-vuoden aikana karttuneeseen kokoelmaan kuuluu 540 teosta mm. Pekka Haloselta (katso koko teosluettelo). Museo on avoinna ke ja su. Ryhmille sopimuksen mukaan. Ilmaiset yleisöopastukset alkavat ke klo 14.30 ja su klo 12.30.

Suomen Pankin rahamuseoSnellmaninkatu 2
Rahamuseo esittelee rahan historiaa meillä ja muualla sekä Suomen Pankin toimintaa Euroopan keskuspankkijärjestelmässä. 

Suomen Kellomuseo, WeeGee (Espoo)
Kellomuseo on Pohjoismaiden ainut kellojen ja ajan mittaamisen historiaan erikoistunut museo.  Kellomuseosta löytyy mm. Tuomiokirkon alkuperäinen sähkökoneistoa edeltänyt ilmajokisen Könnin kelloseppäsuvun valmistama kellokoneisto.

Diamus - Helsingin Diakonissalaitoksen museo
Museossa voi tutustua Helsingin Diakonissalaitoksen kehitykseen kulkutautisairaalasta (1867) yhteiskunnalliseksi konserniksi ja vaikeiden yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijaksi.

\"\"

Nordean pankkimuseo, Aleksanterinkatu 36 B
Pankkimuseon peruskokoelman historianäyttely kertoo suomalaisesta liikepankkitoiminnasta 150 vuoden ajalta, alkaen Suomen Yhdyspankin perustamisesta vuonna 1862. Museo on auki yleisölle avoimin ovin joka kuukauden ensimmäinen torstai. 

VäetönsuojelumuseoSiltavuorenranta 16 B 00170 Helsinki
Pitkän sillan vieressä Kruunuhaassa löytyy väestonsuojelun historiaa esittelevä Helsingin Pelastuslaitoksen museo. Museossa esitellään sotien aikaista väestönsuojelua sekä väestönsuojelun yleishistoriaa ja nykypäivää. Museoon on rakennettu myös sodanaikaista pommisuojaa esittävä kellarisuoja pommitusääniefektein. 

Helsingin kaupunginmuseon museot

Sofiankatu, Sofiankatu 4, 00170 Helsinki
Sederholmin talo, Aleksanterinkatu 18, 00100

Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b
-Salaneuvos Carl Johan Walleen rakennutti Hakasalmen huvilan vuonna 1843. Huvilan tunnetuin asukas oli Walleenin tytärpuoli Aurora Karamzin, joka toimi nuoruudessaan hovineitinä Pietarissa ja tunnettiin varakkaana hyväntekijänä.

Ruiskumestarin talo, Kristianinkatu 12
-Ruiskumestarina toiminut Alexander Wickholm osti talon 1859 vaimonsa Erikan ja perheen kolmen lapsen kodiksi Kruununhakaan. Talon huoneet on entisöity ja sisustettu perunkirjoista saatujen tietojen pohjalta kuvaamaan varakkaan pikkuvirkamiesperheen elämää.
Ratikkamuseo, Töölönkatu 51 A
-Korjaamon yhteydessä Töölössä sijaitseva ratikkamuseo tuo koko raitiovaunuhistorian yhteen paikkaan. Upeat vanhat ratikat vievät ajassa vanhaan kaupunkielämään. 

Työväenasuntomuseo, Kirstinkuja 4
-Linnanmäen juurella sijaitsevassa Työväenasuntomuseossa voi tutustua helsinkiläisen 1900-luvun arjen historiaan. Hellakakluunit, pesukomuutit ja päästävedettävät sängyt avaavat ajan työläiselämää. 360-esittely pihapiiristä.




Ehdota kiinnostavaa paikkaa Lisää kokemuksesi




















Ehdota kuvia paikkaan

Osoite

Mannerheimintie 22
00100 Helsinki

Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.

Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Voit tällä laskutoimituksella helposti varmistaa meille (mikset myös itsellesi), ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nosta tapahtumaasi sivuilla vapaa-aikaa suunnittelevalle yleisölle. Voit laittaa kysymyksiä sivuista tai tarjouspyynnön meille osoitteeseen: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Voit tällä laskutoimituksella helposti varmistaa meille (mikset myös itsellesi), ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nosta tapahtumaasi sivuilla vapaa-aikaa suunnittelevalle yleisölle. Voit laittaa kysymyksiä sivuista tai tarjouspyynnön meille osoitteeseen: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Voit tällä laskutoimituksella helposti varmistaa meille (mikset myös itsellesi), ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nosta tapahtumaasi sivuilla vapaa-aikaa suunnittelevalle yleisölle. Voit laittaa kysymyksiä sivuista tai tarjouspyynnön meille osoitteeseen: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.



Stadissa.fi