Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/beta.stadissa.fi/dao/TopPicksDAO.php on line 26

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/beta.stadissa.fi/dao/TopPicksDAO.php on line 62
Helsingin saaret, vesireitit ja merellinen Helsinki | Stadissa.fi

BANNER2_ALT

Helsingin saaret, vesireitit ja merellinen Helsinki

Helsingin alueella on noin 300 saarta. Suurimman osan niistä omistaa Suomen valtio, joka on puolestaan antanut niistä monet puolustusvoimien käyttöön.

Keskustan kiireistä merelliseen saaristolaistunnelmaan voi silti kuka tahansa päästä kiinni (etenkin kesällä) piipahtamalla hyvin toimivien veneyhteyksien päässä oleville Liikuntaviraston hallinnoimille saarille.
Useimmissa saarissa on grillikatokset, joihin tulee tuoda omat puut/hiilet lukuunottamatta Kaunissaarta ja Pihlajasaarta. Onkimiseen ei tarvitse kalastuslupaa. 

Useilla saarista on merkittyjä luontopolkuja, ravintoloita ja kahviloita sekä vuokrasaunoja, samoin kuin erikseen järjestettäviä ohjelmallisia tapahtumia koko perheelle. Koiria ei päästetä kaikkiin saariin lähinnä niissä pesivien lintujen takia.

Kaupunkiveneitä on tarjolla kesällä muutamalla rannalla. Valikoimissa on soutuveneiden lisäksi myös moottoriveneitä, joihin varauksia otetaan rajoitetusti. 

Venepisteiden sijainnit
Laajalahti, Kahvila Torpanranta, Munkkiniemenranta 2
Töölönlahti, Finlandia-talo, Café Veranda, Karamzininranta
Vuosaari, Aurinkolahden uimaranta

Vartiosaari

Vartiosaari sijaitsee Laajasalon kainalossa, Tammisalon vieressä. Koko Vartiosaari on pihapiirejä lukuun ottamatta kaikille avointa virkistysaluetta. Saarella sijaitsee suosittu eläintalli ja valtakunnallisesti ainutlaatuinen terveysluontopolku. Vartiosaaressa voi kokea paitsi villiä luontoa, myös eläimiä, kuten vuohia.


Vartiosaareen pääsee keväästä syksyyn yhteysaluksella. Talvisin saari on jääretkeilijöiden suosiossa.

Yhteydet Vartiosaareen
Vartiosaari

\"\"
Vartiosaaren rannoilla kelpaa istuskella maisemia ihaillen. Kuva: Peikko Pitkänen/Save Vartiosaari

Katajanokanluoto

Kaupungin pienimmälle ravintolasaarelle Katajanokan edustalla pääsee helposti lautalla Kauppatorilta. Saaren ravintolan tarjomia herkkuja ei tarvitse nauttia tiukasti pöydän ääressä, vaan koko saari on anniskelualuetta. Lauttamatka saareen kestää Kauppatorilta vain alle kymmenen minuuttia.

Katajanokanluoto

 

Harakka

Harakan saari on luonnonystävien salainen helmi. Se sijaitsee Kaivopuiston edustalla Särkän- ja Uunisaaren välissä. Saaressa pesii useita lintulajeja ja se on myös lintubongareiden suosima muutonseurantapaikka. Harakan saari tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan saaristoluontoon, alueen linnustoon, harvinaisiin kasveihin ja perhosiin.  

Harakassa on ympäristökeskuksen Luontotalo, joka tarjoaa elämyksellistä toimintaa ja saaristoluontotietoa. Luontotalossa voit mm. tutustua planktoneihin ja muihin itämeren pieneliöihin mikroskoopeilla. Voit myös lainata kiikareita, saappaita, sadetakkeja ja muuta varustusta saaren luontoretkelle. Lapsille oma leikkitalo Vellamo, jossa merenalaisen maailmaan voi tutustua leikin ja hauskan touhuilun kautta.

Harakan vanhassa ammusvarastossa on esillä Itämeren vedenalaisia valokuvia ja akvaariotalossa voi tutustua Suomenlahden kaloihin. 

Harakkaan ei saa tuoda koiria.

Yhteysvene Harakan kautta Särkkään lähtee Kaivopuiston rannasta, Kahvila Ursulan laiturista. Se liikennöi päivittäin huhtikuusta lokakuuhun. Vene kulkee n. puolen tunnin välein, edestakainen venematka maksaa 5 e / 2 e.
Katso aikataulu ja hinnasto.

Harakassa ei ole kahvila- tai ravintolapalveluita. Katso lisää: Harakan saari 

Pihlajasaari

Pihlajasaari eli Pihlis sijaitsee vain 10 minuutin venematkan päässä keskikaupungista. Se on entinen huvilasaari ja nykyisin helsinkiläisten monipuolinen ulkoilualue. Pihlajasaaria on oikeastaan kaksi, läntinen ja itäinen, mutta kävelysilta yhdistää ne kokonaisuudeksi.

Pihlajasaari on yhtä suurta uimarantaa. Hiekkarantaa on noin 500 metriä ja kalliorannalta löytyy paikkoja niillekin, jotka haluavat palvoa aurinkoa omassa rauhassaan. Itäisellä Pihlajasaarella on myös erikseen merkitty nudistiranta. Yhteensä saarilla on rantaviivaa lähes viisi kilometriä.

Saaressa toimivat ravintola ja kahvila sekä hellepäivinä rantakioski.Pihlajasaaren pienen saunan voi varata käyttöönsä.

Pihlajasaaren luonto on villin kaunista ja useat saaren rakennuksista ovat suojelukohteita.

Itäisessä Pihlajasaaressa on telttailualue, jossa voi telttailla viikonloppuisin perjantaista kello 12.00 maanantaihin kello 12.00. Telttamaksu on 10 € /vuorokausi.

Pihlajasaaressa on myös mahdollista kalastaa. Yhteysveneisiin ei oteta koiria, mutta omalla veneellä niitä voi saareen tuoda.

Yhteysveneet Pihlajasaareen lähtevät Merisataman rannasta ja Ruoholahdesta ja liikennöivät toukokuusta syyskuuhun. Merisataman laituri sijaitsee Kaivopuistosta länteen Ravintola Carusellin vieressä. Yhteysveneiden aikataulut

Pihlajasaaressa on myös vierasvene- tai tarkemmin käyntisatama, jossa aisapaikkoja on 24, poijupaikkoja 24 ja septitankin tyhjennyslaite.

Pihlajasaari 

Lammassaari ja Kuusiluoto

Aikoinaan raittiusseuran virkistyskäyttöön vuokraama saari on keskellä Viikin rauhallista luonnonsuojelualuetta. Saareen pääsee veneellä, mutta myös kävellen pitkospuita pitkin Vanhankaupunginkoskelta. Kävely Lammassaareen onkin kauneinta antia saaressa. Saari on täynnä yksityisiä mökkejä lähes umpeen kasvaneessa saaressa. Mökkien rauhaa ei tee mieli häiritä. Parempi on suunnata saaren eteläkärkeen ja sieltä Kuusiluotoon.

Kuusiluodossa on sama tunnelma, kuin sata vuotta sitten. Lampaat hoitavat perinnemaisemaa kesäisin ja ne voi löytää samoilemasta saaresta, jos on kärsivällinen.
Kuusiluoto

\"\"


Vallissaari

Uusimpia saarikohteita edustava Vallisaari sijaitsee Suomenlinnan naapurissa, lyhyen lauttamatkan päässä Kauppatorilta. Entiset sotilassaaret ovat ainutlaatuisia luonto- ja historiakohteita. Saarista löytyy laaja vuosisatojen aikana kehittynyt lajirunsaus. Monet lajit, kuten mäyrät, lepakot, huuhkajat ja perhoset ovat löytäneet turvapaikan saarilta. 
www.luontoon.fi/vallisaari

\"vallisaari-4\"
Vallisaarta, kuva: Päivystävähkö luontoblogi

Liuskasaari ja Liuskaluoto

Liuskasaari sijaitsee Merisataman edustalla. Saarella on ollut jo yli sata vuotta pursiseura Helsingfors Segelsällskapin kerhorakennus, ravintola ja venesatama. Saari on avoinna seuran jäsenille, mutta myös vierailijoille.

Veneyhteys Liuskasaareen lähtee Merisataman rannasta, Kapteeninkadun päästä ja kulkee toukokuun alusta lokakuun loppuun. Liuskasaareen pääsee myös kävellen Uunisaaresta.

Liuskaluoto

Liuskaluotoon pääsee kävellen Uunisaaren ja Liuskasaaren kautta tai suoraan yhteysaluksella. Skifferin terassilta saa Liuskoja eli saaren muotoisia pizzoja ja sen terassi on käsite.


Yhteysalus saareen lähtee Yhteysalus Skifferiin lähtee Merisataman rannasta Skifferiä vastapäätä, Café Caruselin ja Kompassin puolesta välistä (noin 50m). Edestakainen lauttamaksu 6€ /hlö, alle 12v. lapset ilmaiseksi. Skiffer

Isosaari

Yli 100 vuotta sotilassaarena palvellut Isosaari on Helsingin eteläisin saari. Talviliikenne Isosaareen mahdollista lauantaisin ja sunnuntaisin. Saaressa on kaksi hiekkauimarantaa ja saunoja, joihin pääsee maksua vastaan. Saaren erikoisuus on yhdeksän reikäinen \"Suomen vaikein golf-kenttä\", jolle järjestetään erityiskuljetuksia maanantaisin.

Saareen pääsee lautalla Kauppatorilta tunnin välein ja omalla veneellä vierasvenesatamaan.


\"\"

Mustasaari

Mustasaari sijaitsee kaukana kaupungin sykkeestä, mutta on välimatkallisesti lähellä; vain vartin kestävän lauttamatkan päässä Seurasaaren selällä.

Saaressa toimii seurakunnan toimintakeskus, kanttiini, kappeli, lasten leikkipuisto, luontopolku, pelikenttä, uimaranta ja kotieläimiä.

Vierasvenelaituriin kiinnittyminen on sallittu, mutta vain saaren aukioloaikojen puitteissa. Yöpyminen ja avotulen tekeminen on saaressa kielletty eikä saareen saa tuoda koiria.

Taivallahden ja Mustasaaren väliä liikennöi yhteysalus Walhalla. Taivallahden laituri sijaitsee Eteläisen Hesperiankadun päässä, Taivalsaaressa. Lauttamatka kestää 15 minuuttia.

Mustasaari on suljettu yleisöltä maanantaisin.

Mustasaari ja Mustasaaren kartta

Luontopolku ja hiljentymispaikat

\"\"


Matosaari

Jollaksen eteläkärjestä pääsee pienelle Matosaarelle, joka on 1800-luvulla mantereeseen liitetty niemi 
ja kaikille avoin virkistysalue.

Saaren alkupään Helsingin meripelastusyhdistyksen valvontakamerakylttien ei kannata antaa hämätä. Meripelastusyhdistyksen vanhasta ajasta, ennen kuin kaupunki teki kaupat saaresta. Yhdistys toimii vielä saaren pohjoisosassa. Virkistysalue avautuu saaren eteläosassa.

Venäläisten Viaporin puolustamiseksi rakentama maavalli on jäljellä ja muistuttaa Krimin sodasta. Lisäksi saaresta löytyy vuonna 1963 tulipalossa tuhoutuneen huvilan jäänteet. 

 

Lähimmät parkkipaikat ulkoilijoille löytyvät Jollas89 -hotellin alueella (Jollaksentie 89, 00850).Kaunissaari

Kaunissaari sijaitsee Sipoon saaristossa n. 50 minuutin lauttamatkan päässä Vuosaaresta. Saaresta voi vuokrata mökkejä ja soutuveneitä käyttöönsä ja luontopolku tutustuttaa saaren luontoon.


Lisäksi saarella on retkeilijöille viisi keittokatosta ja Kaunissaaren ravintola. Kaunissaari on 2 kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä saari, jossa on monipuolinen eläin- ja kasvikunta ja hyvät kalastusvedet. Saaressa on kallioisia ja kivikkoisia rantoja sekä upeita hietikoita. 

Lauttahinnat 12 € / 6 € (5-16 v.), menopaluu 20 €

Kaunissaaren ulkoilukartta

Kaunissaari
 
Yhteydet ja aikataulut


\"\"

 

Lonna 

Yleisölle 2014 avattu entinen miinanraivaussaari sijaitsee Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä. Saarelta löytyy ravintola sekä kahvila katettuine terasseineen, joka on auki joka päivä klo 10-17. Kahvilasta voi halutessaan ostaa mukaansa myös piknik-korin, joka sisältää muun muassa kotimaisia juustoja ja leikkeleitä, salaatin sekä kahvia tai teetä ja ruokailuvälineet.

Saareen pääsee Suomenlinnan Vesibussilla, joka lähtee kerran tunnissa Kauppatorilta ja pysähtyy Lonnassa menomatkalla Suomenlinnaan.

Lonna

Aikataulut 

Rajasaari

Rajasaareen johtaa Taka-Töölöstä Rajasaarenpenger. Saari on suurimmaksi osaksi aidattua koirapuistoa eli koirien ulkoilu- ja uintialuetta. Saarella toimii myös Liikuntaviraston hoitama veneiden talvisäilytyspaikka sekä talviuintipaikka. Saaren kainalossa toimii mm. Helsingin melontakeskuksen kanoottivuokraamo.

Seurasaari

Seurasaari on suosittu ulkoilupuisto, jossa sijaitsee kuuluisa ulkoilmamuseo, joka esittelee  esittelee suomalaisten asumista, työntekoa ja elintapoja menneillä vuosisadoilla.

Seurasaaren pinta-ala on noin 46 ha ja sen luonto on metsäistä, kallioisine mäkineen, kosteine notkelmineen ja lehtoineen. Saaren eläimet, varsinkin oravat, ovat tottuneet ihmisiin, mutta etelä-ranta on pyhitetty linnunpoikasten ruokailualueeksi.

Saaressa toimii kahvila ja useita kioskeja sekä kesäravintola. Seurasaaressa on valvomaton uimaranta, jossa voi pulahtaa mereen myös talvisin.

Korkeasaari

Korkeasaari on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä eikä vähiten siksi, että siellä sijaitsee saaren mukaan nimetty eläintarha.

Korkeasaaren eläintarha on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista. 

Vesiliikenneyhteys Korkeasaareen lähtee Kauppatorilta ja Hakaniemestä. Aikataulut ja hinnasto löytyvät täältä. Rantautuminen omalla veneellä ei ole sallittua.

Korkeasaareen pääsee myös Zoobussilla. Bussi 16 liikennöi Rautatientorilta Korkeasaaren portille. omilta sivuilta korkeasaari.fi.

Sirpalesaari      

Sirpalesaari sijaitsee Kaivopuiston eteläpuolella. Saari on Purjehdusseuran käytössä, mutta avoinna myös muille kävijöille.

Veneyhteys Sirpalesaareen lähtee Merisatamanrannasta Ravintola Carusellin vierestä ja liikennöi toukokuusta syyskuuhun.

Suomenlinna

Suomenlinnan kaupunginosa käsittää kaikkiaan kahdeksan saarta: Kustaanmiekka, Susisaari, Iso Mustasaari, Pikku Mustasaari, Länsi Mustasaari, Särkkä, Pormestarin luodot ja Lonna.

Suomenlinnan linnoitus on yksi Suomen suosituimpia nähtävyyksiä. Se on myös UNESCOn maailmaperintökohde.

Merilinnoitus on ollut merkittävässä osassa Suomen historian käännekohdissa. Se on ehtinyt kuulua kolmelle valtiolle. Nykyisin Suomenlinna kuuluu Suomen valtiolle ja sitä hallinnoi opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto Suomenlinnan hoitokunta.

Suomenlinnassa on koettavaa kaikenikäisille: muureja, tykkejä, tunneleita, kahviloita, ravintoloita ja museoita. Saari on myös suosittu piknik-paikka. Suomenlinnakeskuksen matkailuneuvojat kertovat mielellään vinkkejä käyntikohteista ja avoimista ravintoloista ja kahviloista.

Ryhmäteatteri pyörittää Hyvän Omantunnon linnakkeessa 560-paikkaista Suomenlinnan kesäteatteria.

Suomenlinnaan voi tutustua ympäri vuoden. Lautat liikennöivät Kauppatorilta kesällä ja talvella kello 06.00-02.00. Saareen pääsee myös vesibussilla Kauppatorin Esplanadin puiston puoleisesta päädystä. Huoltolautta kuljettaa ajoneuvojen lisäksi matkustajia Katajanokan kärjestä Iso Mustasaaren huoltolaituriin.

Suomenlinna on noin 800 asukkaan ympärivuotinen koti ja siellä toimivat elintarvikemyymälä, päiväkoti, ala-asteen koulu, kirjasto ja kirkko.

Suomenlinna

Lautta-aikataulut 

Särkkä

Särkkä on pikkuruinen saari noin 500 metrin päässä Kaivopuiston rannasta.

Saarella sijaitsee pursiseura Merenkävijöiden kotisatama ja seuran ylläpitämä Piper-Sali, jota vuokrataan yksityiskäyttöön, sekä kesäravintola Särkänlinna.
Yhteysvene Harakan saaren kautta Särkkään lähtee Kaivopuiston rannasta, Kahvila Ursulan laiturista.  Se liikennöi päivittäin huhtikuusta lokakuuhun, menopaluu lautalla 6,50 €. 
Lautta-aikataulu


Uunisaari

Uunisaareen pääsee veneellä kolmessa minuutissa Kaivopuiston rannasta. Talvisin saareen voi tepastella ponttoonisiltaa pitkin.

Vaikka uunisaari on melkein Helsingin keskustassa, se on kaukana arjen kiireistä. Jykevät kalliot, mahtavat tervalepät, meri ja saarella pesivät linnut antavat tuulahduksen suomalaisesta saaristolaistunnelmasta.

Uunisaaressa on kaupungin valvottu uimaranta, joka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Saaressa toimivat myös kahvila ja ravintola sekä kolme tilaussaunaa.

Uunisaaressa sijaitsi 1800–1900 –lukujen vaihteessa maankuulu merikylpylä, johon saavuttiin sankoin joukoin jopa Pietarista asti. Saaren punatiilinen päärakennus oli aikoinaan puolestaan vernissamaalitehdas.

Ravintola Uunisaaressa järjestetään paljon yksityistilaisuuksia, häistä yritysjuhliin ja synttäreistä kokoustilaisuuksiin. 

Venekuljetus Uunisaareen lähtee Kaivopuiston Merisatamasta, Neitsytpolun päästä.

Uunisaari 

\"\"
Vartiosaaren jylhiltä rannoilta näkee pitkälle saaristoon. Kuva: Peikko Pitkänen/Save Vartiosaari

Varsasaari
 (Helsingin saari Espoon vesillä)
Espoon saaristossa. Westendin edustalla sijaitsee Helsingin  kaupungin omistama Varsasaari. Saari on suhteellisen lähellä ja sinne pääsee vaikka omalla veneellä. Yöpyminen saaressa kustantaa 5€/vrk/venekunta. Saaresta löytyy hiekkaranta, jossa ulkosuihku, pukukopit, vesipiste, keittokatos sekä kuivakäymälä. Saaressa on mahdollista majoittua teltassa 5€/vrk/telttakunta. Retkeilijöiden käytössä on myös kaikille avoin sauna. Saaressa on helppokulkuinen polkuverkosto, jota seuraamalla voi tutustua saareen ja kesämaja-alueeseen.
Lue lisää


Valkosaari

Valkosaari sijaitsee Helsingin Eteläsatamassa, Olympiaterminaalin edustalla. Saari on vuokrattu NyländskaJaktklubbenille. Aikaisemmin Valkosaaressa on toiminut veneveistämö ja telakka sekä sotilassairaala ja karanteeniasema koleran varalta.

Nykyisin Valkosaaressa toimii Ravintola NJK.

Saaressa on myös vierasvenesatama.

Veneyhteys Valkosaareen kulkee toukokuun alusta syyskuun loppuun ja lähtee Olympiaterminaalin edestä.

lautta-aikataulut

\"\"
Ehdota kiinnostavaa paikkaa Lisää kokemuksesi
Ehdota kuvia paikkaan

Osoite

Kaivopuisto
Merisatamanranta 00140

Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.

Helsinki

Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Voit tällä laskutoimituksella helposti varmistaa meille (mikset myös itsellesi), ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nosta tapahtumaasi sivuilla vapaa-aikaa suunnittelevalle yleisölle. Voit laittaa kysymyksiä sivuista tai tarjouspyynnön meille osoitteeseen: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Voit tällä laskutoimituksella helposti varmistaa meille (mikset myös itsellesi), ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nosta tapahtumaasi sivuilla vapaa-aikaa suunnittelevalle yleisölle. Voit laittaa kysymyksiä sivuista tai tarjouspyynnön meille osoitteeseen: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Voit tällä laskutoimituksella helposti varmistaa meille (mikset myös itsellesi), ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nosta tapahtumaasi sivuilla vapaa-aikaa suunnittelevalle yleisölle. Voit laittaa kysymyksiä sivuista tai tarjouspyynnön meille osoitteeseen: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.Stadissa.fi