Jan Mayen
Musta värikkään historian omaava kolmimastoinen kuunari täynnä tunnelmaa.
Ankkuroituna Helsingin Halkolaiturissa. Aikoinaan Jan Mayenin tapainen 3-mastoinen Marstal-kuunari oli varsin yleinen Itämeren ja Pohjanmeren alueella. Nyt Mayen on ainoa laatuaan Suomessa, eikä Tanskassakaan liene jäljellä kolmea enempää.
Info@janmayen.fi

Laivan historiaa
Laivan alkuperäinen nimi oli Maria Magdalena, mutta sillä on ollut monta eri nimeä. Magdalena nimisenä laiva takavarikoitiin vuonna 1928, Vänössä Nauvon eteläpuolella ja joutui valtion haltuun. Takavarikkopöytäkirjasta selviää lastin sisältö: spriitä 5205 kymmenen litran kanisteria, eli 52050 litraa spriitä, 229 pulloa konjakkia, 129 pulloa whiskyä, 129 pulloa likööriä, 668 pulloa viiniä.
Magdalenan kapteenin Leopold Trubergin mukaan aluksen ollessa kansainvälisellä merialueella, kyytiin oli noussut moottoriveneeltä miehiä jotka olivat näyttäneet lastin saantiin oikeuttavia lipukkeita. Lipukkeet olivat saksalaisen pirtunvientiyhtiön Holmin agentin allekirjoittamia. Magdaleenan kapteeni oli itse asiassa myöskin Holmin palkkalistoilla. Holmin kaltaisia Pirtunvientiyhtiöitä toimi Pohjanmeren ja itämeren vapaasatamissa useita.
Laiva on purjehtinut myös Venus nimisenä. Kuuluisalla salakuljettajalla Algot Niskalla oli saman niminen kuunari. Todennäköisesti kyseessä on sama alus. Venuksen jälkeen nimenä oli Psara, kunnes alus kastettiin Magdalenaksi. Aluksen nimeä ja kansallisuutta muuteltiin valtioiden välisten salakuljetuksen estämissopimusten vuoksi. Laiva oli salakuljetus käytössä ainakin vuodesta 1925 lähtien.
Takavarikoitu laiva toimi 30-40-luvulla liikkuvana merivartioasemana (LA 2) sekä rajavartioston partioaluksena (MP 1) aina vuoteen 1956. Merivartioston käytössä laiva oli vielä suunnilleen alkuperäisessä muodossaan.
Lue lisää: http://janmayen.fi/
Kuvat: Kuunari Jan Mayen
Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.
Uutisia