Helsingin ja Uudenmaan lähiluontokohteet (Nuuksio, Sipoonkorpi, Luukki, Kuusijärvi ja Petikko)
Pohjoiselta Uudellamaalta löytyy maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen viherkehä, joka ulottuu Sipoonkorven kansallispuistosta Nuuksioon ja aina Kirkkonummen Meikoon saakka.
Metsä ja luonnossa liikkumisella on uusimpien tutkimusten mukaan lukemattomia terveyttä edustäviä vaikutuksia. Luonnossa liikkuminen vähentää mm. stressiä, laskee verenpainetta, parantaa keskittymiskyä ja muistia sekä vahvistaa kehon omaa immuunijärjestelmää.
Suurimmat luonnonpuistot ovat Nuuksio ja Sipoonkorpi, jossa lääniä riittää vaikka useiden päivien valellukselle. Vantaalla taas löytyy suosittu Kuusijärvi sekä Petikon ulkoilualue. Espoossa myös Luukki on retkeilykohteena pääkaupunkiseutulaisten suosiossa.
Jakomäen Slåttmossenin suo ja luontoalue
Soinen rauhoitettu luontokeidas Helsingin ja Vantaan rajalla tarjoaa rauhoittavaa suomaisemaa ja hyvät pitkospuut, joita alueelle on rakennettu yli 700 metriä. Paikka sopii pieneen päiväretkeen ja vaikka lasten kanssa tehtävään luontoseikkailuun. Vanhojen hiekkakuoppien täyttyneet pohjista syntyneet lammet tarjoavat tunnelmallisen lehvähdys- tai eväshetken retkeilijälle. Suo on Helsingin laajin rauhoitettu suo-alue. Alueen suotyyppeinä on luonnontilaista keidasrämettä, isovarpurämettä, nevakorpea ja turvekangasta.
Slåttmossen sijaitsee Jakomäen ja Fazer vierailukeskuksen välissä Vaaralan kainalossa. Paikkaan pääsee kätevästi bussilla tai omalla autolla. Lähin pysäkki on Somerkikkopolku.
Nuuksion kansallispuisto
Nuuksion luonnonsuojelualue sijaitsee Turunväylän(1) ja Vanhan Porintien (120) välissä.
Pääkaupunkiseudun suurimmassa kansallispuistossa sekä aloittelevat, että kokeneemmat retkeilijät löytävät itselleen sopivat retkeilymaastot ja upeat maisemat.
Nuuksion jylhiltä jyrkänteiltä avautuu upeat näköalat, jotka nousevat korkeimmillaan 110 metrin korkeudelle merenpinnasta. Maisemista upeimmat avautuvat Haukankierroksella. Alueella on yli 80 järveä tai lampea, joissa saa myös sään ja rohkeuden salliessa uida. Metsän lajisto on rikas ja siellä asustaa myös harvinainen liito-oravakanta.
Luonnonpuistossa suositellaan kulkemista merkittyjä reittejä pitkin. Alueelta löytyy suuri määrä eritasoisia luontopolkuja, rengasreittejä ja muita merkittyjä reittiä alle tunnin mittaisesta aina koko päivän retkeen asti. Nuuksion reiteillä voit kulkea kävellen, polkupyörällä tai ratsailla. Myös kulkeminen pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa onnistuu. Esimerkiksi Haukkalammen pysäköintialueelta lähtee useita vaellusreittiä.
Nuuksioon pääsee kätevästi
Bussilla nro. 245 Espoon keskuksesta, jonne taas pääsee junilla (E, L, U, Y ja X).
Autolla
Kansallispuiston itä- ja pohjoisosaan ajetaan siten, että Nupurintieltä (tie 110, vanha Turuntie) käännytään pohjoiseen Brobackantielle Nupurin kohdalta. Brobackantie vaihtuu Nuuksiontieksi, jota ajetaan Solvallan Urheiluopiston ohi. Haukkalammelle ajettaessa käännytään parin kilometrin päässä Solvallasta vasemmalle. Pohjoisosaan Kattilaan mentäessä ajetaan Nuuksiontie (Kattilantie) loppuun saakka.
Kansallispuiston eteläosaan ja länsiosaan ajetaan Veikkolan kautta. Eteläosaan pääsee myös Brobackantieltä Siikajärven kylttien mukaan. Luontokeskus Haltialle on hyvät yhteydet julkisilla ja omalla autolla. Haltiassa myös luontonäyttelyitä ympäri vuoden sekä ravintola ja kahvila.
Nuuksion reitit
Nuuksion aluekartta (pdf)
Kuusijärvi
Vantaan sydämessä sijaitseva Kuusijärvi on pitkään ollut pääkaupunkiseutulaisten suosiossa. Ympärivuotinen järvikohde luontoympäristöineen ja polkuineen on helppo ja houkutteleva retkikohde. Kuusijärvi sopii lyhyeenkin päiväretkeilyyn ja kesällä iso uimaranta on suosittu kohde. Paikassa lämpiää paitsi sähkösaunat, myös kaksi aitoa savusaunaa, joista pääsee järveen vilvoittelemaan. Talvella saunat käytössä sekä avantouintimahdollisuus ja merkityt hiihtoladut. Ravintola Cafe Kuusijärvi ovat avoinna vuoden ympäri.
Kuusijärvi sijaitsee Vanhan Lahdentien (140) alkupäässä, osoitteessa Kuusijärventie 3, 01260 Vantaa. Kehä III:n ja Lahden moottoritien risteyksen koillispuolella. Julkisilla kulkuneuvoilla paikalle pääsee Korson tai Tikkurilan juna-asemien kautta busseilla (esim. pysäkki V9719 Kuusijärvi).
Ympäri vuoden auki oleva Kuusijärvi täyttyy kesähelteillä uimareista. Kuva: Vantaan kaupunki
Kuusijärven kartta
Sipoonkorven kansallispuisto
Sipoonkorpi on suuri luonnonsuojelualue Helsingin koillispuolella ja Vantaan itäpuolella. Se on Suomen metsäisin metsä ja kirjaimellisesti paikoin monin tavoin korpea muistuttava metsäalue. Sipoonkorpi koostuu monenlaisista metsistä, pääosin kuusimetsästä, soista ja kulttuurimaisemista. Alueella on vain muutama pieni järvi. Maasto on hyvin vaihtelevaa, kallioita on paljon ja korkeuserot ovat paikoin suuria. Lajisto on runsas ja alue on ainoa pääkaupunkiseudun metsäalue, jossa tavataan vaativia lajeja, kuten metsoa.
Sipoonkorven reitit
Autolla
Byabäcken, alueen pohjoisosassa, sijaitsee Sipoon Hindsbyssä Länsitien varrella, noin 30 km:n päässä Helsingistä. Byabäckeniin pääsee esim. Jokivarrentien (Korso - Nikkilä, tie nro 1521) kautta. Jokivarrentielle pääsee mm. Vanhalta Lahdentieltä (nro 140) tai Keravantieltä (nro 148). Jokivarrentieltä käännytään Hindsbyn viittojen mukaisesti Länsitielle. Hindsbyn risteys on noin 6 km ennen Nikkilää. Luontopolun pysäköintialue sijaitsee noin 3 km:n päässä risteyksestä, tien oikealla puolella. Byabäckeniin pääsee myös Hindsbyn kautta.
Sipoonkorven eteläosaan pääsee Vantaan Sotungin kautta. Esimerkiksi kehä III:lta päin saavuttaessa noustaan Hakunilan liittymästä ja jatketaan pohjoiseen Hakunilantietä Hakunilan Urheilupuiston ohi Sotungintielle, jolta käännytään vasemmalle Nybyggetintielle. Oikealle Tasakalliontielle käännytään noin 1,8 km:n päässä edellisestä risteyksestä. Pysäköintialue on Tasakalliontien alussa.
Tasakallion tien pysäköintipaikalta lähtee polku myös Högbergeti upeille kallioreiteille.
Luukki
Espoon yksi suosituimpia ulkoilualueita on Luukki (käytetään myös nimeä Luukkaa), jonka keskiössä toimii upea kartano, jonka kahvila palvelee viikonloppuisin läpi vuoden tarjoten lounasta ja herkkuja ulkoilijoille. Kartanon alue sopii hyvin kesäiseen piknikin viettoon. Alueella n. 200 m kartanolta löytyy uimaranta, jonka läheisyydessä on grillikatoksia. Luukin ulkoilualueella toimii matkailuvaunualue ja leirikeskus. Myös kalastaminen onnistuu alueen lukuisilla lammilla ja järvillä. Luukinjärvi kartanon lähellä ja Kaitalampi alueen lounaisosassa ovat suosittuja uimapaikkoja.
Luukin suuri metsäalue kuuluu Nuuksion kansallispuiston järviylänköön. Sen ulkoilumaasto on monipuolinen pienten lampien sekä suoalueet. Alueen koillis- ja luoteisosissa sijaitsevat laajat luonnontilaiset Kaitalammen ja Luukkaan aarnimetsäalueet.
Luukin luontopolut
Petikko
Vantaan länsiosasta löytyy Petikon luonnonpuisto ja virkistysalue. Se on osa viherkehää ja sieltä löytyy monipuolista metsämaisemaa ja luonnonsuojelualuetta. Alueen vaihtelevassam ja monipuolisessa luonnossaa voi kokea aitoa erämaatunnelmaa sekä vuosisatoja vanhasta kulttuurimaisemasta. Esimerkiksi Keimolan Isosuo on näyttävä maisema, jossa retkeilijän silmä lepää. Reiteillä näkyy myös paljon avaria peltoja ja niittyjä.
Petikon luontoalue löytyy Kehä III:n pohjoispuolelta, Vihdintien ja Hämeenlinnanväylän välistä. Lännessä alue jatkuu Espoon metsiin.
Petikon läpi kulkee reitti 2000, jonka varrelta löytyy laavu hengähtämiseen ja vaikka kahvihetkeen. Kuva: Kunnonluonto
Alueen eteläosaan on kunnostettu uusi sisääntulo- ja paikoitusalue, eli ns. ”Petikon portti”. Kävelijöille, hiihtäjille ja retkeilijöille on suunniteltu uusia reittejä ja osaa vanhoista reiteistä on jo kunnostettu. Petikon portin yhteydessä on kuntoilulaitteita sekä pöytiä ja penkkejä eväshetkeä varten.
Bussilla numero 322 pääsee Helsingin keskustasta Elielinaukiolta alle tunnissa Tiilitielle Petikon portin kupeeseen (pysäkki Kaakelikaari). HSL:n reittiopas.
Autolla Petikon portin paikoitusalueelle pääsee Kehä III:lta ajamalla ensin Petikontielle ja sitten Tiilitietä pitkin aina Tallimäentien hiekkatielle, joka johtaa suoraan Petikon portin paikoitusalueelle.
Junallakin Petikkoon pääsee Vantaankosken rautatieasemalta, josta Petikon portille on matkaa 2,5 kilometriä. Kehäradalla lähin asema on Vehkala, n. 1,5 kilometrin päässä Petikon portista.
Petikon reittikartta (pdf)
#nuuuksio #kuusijärvi #petikko #slåttmossen
Osoite
Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.
Uutisia
iltalehti.fi 31.10.2016
iltalehti.fi 28.10.2016
iltalehti.fi 27.10.2016