Vartiosaari
Vartiosaari on lähellä Laajasaloa sijaitseva Helsingin kaupungin omistama virkistyskäyttöön sopiva saari ja maalaisidylli, joka on avoin virkistyspaikka kaupunkilaisille. Vartiosaaren kerrotaan saaneen nimensä sen ollessa Viikinkien vartiosaarena purjehduksillaan saaristossamme.
Saaren luonto monipuolinen ja vaihtelee vanhojen huviloiden villiintyneistä pihapiireistä kosteisiin tervalepikoihin, ikääntyneisiin haavikoihin, mustikkatyypin sekametsiiin ja puolukkatyypin männiköihin, karuihin kanerva- ja jäkäläkankaisiin, kallioylänköihin, rantaniittyihin, maatumisluhtiin, lehtoihin, hakamaihin, puutarhoihin ja lampain laidunnettaviin niittyihin.
Saaren Luonto- ja eläintalliyhdistys huolehtii historiallisesti arvokkaan tallinpihapiirin- ja sen ympäristön kunnosta ja siisteydestä. Pihapiirissä voi nauttia eväitä ja paistaa makkaraa.
Suljetun saaren myytti
Saareen vihkiytynyt bloggari avaa suljetun saaren myyttiä blogissaan. KOP oli hankkinut Vartiosaaren omistuksensa 1960-luvulla, koska halusi rakentaa alueelle modernin lähiön. Salkkumiehet kävivät neuvottelemassa ovelta ovelle - taivuttelivat asukkaita myymään kiinteistönsä ja tonttinsa. 26 omistajaa ei myynyt. Heidän uskottiin kypsyvän ajan kanssa, kunhan rakennustyömaa alkaisi kolista nurkissa. Kaavan läpimenoa odotellessaan KOP myi Vartiosaaresta tulevia kerrostaloasuntoja. Jotkut omistivatkin paperilla 8. kerroksen vartiosaarelaislukaalin.
Haltuunsa saamansa huvilat pankki jätti rapistumaan. Saaren talonmiehen tehtävä oli olla korjaamatta vuotavia kattoja ja olla hoitamatta pihoja. Hänen tärkein tehtävänsä lienee ollut pitää sivulliset loitolla. Tätä perua on saaren sitkeä maine Vartiosaaresta suljettuna saarena.
Helsingin Kaupunki oli suunnitellut saareen rakennettavaksi kerrostaloja, ja asuntoja 5000-7000 asukkaalle. Vartiosaari ostettiin aikanaan KOP:lta markalla nimenomaan asuntotuotannon tarpeisiin. Sittemmin asian noustua julkisuuteen, kaavoitushaaveista on luovuttu ja saari on maakuntakaavassa merkitty valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Vartiosaareen pääsee Reposaaren laiturilta aurinkovoimalla kulkevalla lautalla
https://www.aurinkolautta.fi/
Saaristokuljetuksen lautalla
https://www.suomensaaristokuljetus.fi/reittiliikenne/itainen-saaristoreitti/
http://vartiosaari.org/index.html
http://villiltavihrealtasaarelta.blogspot.com
Espoteerinen maantiede/Vartiosaari
Osoite
Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.
Uutisia