Lepakkoluola
Lepakkoluola eli Lepakko
Lepakko oli tärkeä kulttuurikeskus ja 1980-luvun legendaarinen kulttuurikeskus. Elävän musiikin yhdistys ELMU ylläpiti paikkaa ja siellä oli paljon musiikin ja kuttuurin toimintaa, kuten radioasema Radio City ja teatteri Viirus. Myös tanssilegenda Aira Samulinin tanssikoulu sijaitsi Lepakossa. Lepakossa oli bändien treenitiloja ja siellä järjestettiin keikkoja ja muita musiikkitapahtumia.
Lepakon valtaus
Elmu ry ja nuorisojoukko valtasivat Lepakkoluolan elokuussa 1979 ja aloittivat rakennuksen kunnostuksen. Valtauksen jälkeen Helsingin kaupunki vuokrasi aiemman alkoholistien yömajan eli Lepakon Elmulle nimelliseen hintaan.
Lepakko vuonna 1979. Kuva: Aimo Hyvärinen / Hgin kaupunginmuseo
Taustaa
Suomen Väri- ja Vernissatehdas Oy:n vuonna 1940 valmistunut maalivarasto. Länsiväylän valmistuessa vuonna 1965 varastorakennus jäi ajoratojen väliin ja sen purkamista suunniteltiin.
Kun vuonna 1967 keskustasta purettiin iso yömaja kaupungin kiinteistöviraston uuden -rakennuksen tieltä, minkä seurauksena yli 500 yömajan asukasta joutui taivasalle. Saman vuoden syksyn ankarat yöpakkaset aiheuttivat kymmenien asunnottomien paleltumisen hengiltä.
Lepakko jäi Länsiväylän rakennuttua kahden ajoradan väliin. Lepakko purettiin, myös toinen ajorata purettiin ja tonttia laajennettiin. Nokia rakennutti paikalle messevän toimistokompleksin, josta tuli Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen pääkonttori.
Traaginen tapahtumasarja sai aikaan sen, että kaupungin sosiaaliviranomaiset alkoivat etsimään hätämajoitustiloja. Uusi yömaja perustettiin tyhjäksi jääneeseen varastoon. Marraskuun liike otti toiminnan vastuulleen. Liikkeessä näkyviä hahmoja olivat Ilkka Taipale ja Claes Andersson. Rakennuksen nimiksi vakiintuivat Liekkihotelli ja Lepakkoluola. Liekkihotellin nimi tuli ”liekkiviinaksi” kutsutusta denaturoidusta T-spriistä.
Lempinimen ”Lepakkoluola” rakennus sai kertomusten mukaan talon seinään maalatusta perhosen kuvasta. Piirros muistutti kuitenkin enemmän lepakkoa. Toisen kertomuksen mukaan nimi tuli tummia päällystakkeja käyttävistä talon asukkaista. Heidän lahjoituksena saamansa liian suuret palttoot heiluivat kuin lepakon siivet. Kolmannen teorian mukaan nimi tuli Suomen Väri- ja Vernissatehtaan vanhasta logosta, jossa oli perhoskuvio. Logo oli maalattu rakennuksen seinään. Samoihin aikoihin televisiossa pyöri Batman-sarja, jolloin logo ja Batmanin lepakkoviitta yhdistyivät ihmisten mielissä lempinimeksi, joka yleistyi nopeasti.
Kulttuuriaktiivit ja Elmu ry kunnostavat Lepakon rakennusta vuonna 1979. Kuva: Aimo Hyvärinen / Hgin kaupunginmuseo
Elmu sai Lepakon purkamisen jälkeen kaupungilta tilat Nosturista Hietalahdesta. Nosturi vuorostaan purettiin vuonna 2020.
Elmu
Ilmarisen toimitilat Porkkalankadulla
Osoite
Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.