Kansallinen Korvapuustipäivä

Kansallista korvapuustipäivää vietetään Suomessa 4. lokakuuta.
Päivän vietto rantautui Suomeen naapuristamme Ruotsista, jossa se sai alkunsa vuonna 1999. Ruotsin kotileivontaneuvosto eli hembakningsrådet nimesi tuolloin 4. lokakuuta kanelbullens dag -päivän juhlistaakseen 40-vuotista olemassaoloaan. Nyt päivää vietetään jo monella mantereella eri puolilla maailmaa.
Tässä helppo pikkukorvapuustiresepti kömpelönkin puustipeukalon omaaville:
Pikkukorvapuustit
5 dl maitoa
50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
12-14 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia
Täyte:n. 100 g pehmeää margariinia
n. 1 dl sokeria
kanelia
(Valmistusaika 30 - 60 min)
OHJEET
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37 astetta).
Liuota maidon joukkoon hiiva tai kuivahiiva pakkauksen ohjeen
mukaan.
Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
Sekoita joukkoon reilut puolest jauhoista noin 8 dl.
Seuraavaksi lisää loput jauhot, mutta jätä erikseen 2dl, jotka lisätään vasta rasvan lisäyksen jälkeen.
Lisää pehmeä margariini.
Lisää loput jauhot ja tarvittaessa lisää.
Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan kohota lähes kaksinkertaiseksi.
Levitä pöydälle jauhoja ja jaa kohonnut taikina kahtiin.
Aloita kaulimalla (ensin vain toinen taikina käsittelyyn) taikina 30 x 60 sentin kokoiseksi levyksi.
Levitä levyn päälle pehmeää margariinia noin 100 g. Ripottele margariinin päälle myös kanelia ja sokeria.
Jaa levy kahtia, jotta korvapuusteista ei tule liian isoja.
Seuraavaksi rullaa molemmat levyt tiheäksi rullaksi. Käännä sauma alapuolelle ja leikkaa rullista hieman vinoja paloja.
Paina korvapuusti palan ohuimmasta kohdasta kahdella sormella, jotta palat saavat korvapuustin muodon. Tee sama juttu myös toiselle taikinalle.
Voitele korvapuustit munalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 8-12 minuuttia.
Resepti: Kotikokki/emmapemma
Taitavat jauhopeukalot voivat kokeilla vaikka haastavampiakin luomuksia. Tässä mallia korvapuustikakusta Cafe Puustilta Tampereelta.
Uutisia
iltalehti.fi 31.10.2016
iltalehti.fi 28.10.2016
iltalehti.fi 27.10.2016