Kalevalan päivä

Kalevalan päivää ja suomalaisen kulttuurin päivää vietetään 28. helmikuuta.
Päivä on suomalaisen kulttuurin päivä. Kalevalaksi koottu runo- ja lauluperintö on tunnettu linkki muinaiseen kalevalaiseen perinteeseen ja tietoon.
Elias Lönnrotin elämäntyö
Suomen kansan alkuperä kiehtoi Elias Lönnrotia jo nuoresta pitäen. Hän alkoikin selvittää kansamme perinteitä ja historiaa kuuluisilla runonkeruumatkoillaan, joita hän toteutti vuodesta 1828 alkaen aina vuoteen 1845 saakka.
Matkoillaan Lönnrot kierteli Hämeessä, Savoon ja laajoilla alueilla Karjalassa, Lapissa ja Inkerissä. Matkat taittuivat ennen junan ja auton keksimistä pääosin kävellen, soutaen ja hiihtäen. Matkojen yhteenlaskettu pituus vastaa matkaa Helsingistä etelänavalle saakka. Lönnrot keräsi ja kirjoitti käsin muistiin jopa 60 000 runosäettä.
Runonkeruumatkojen tuloksena syntyivät pääteokset Kalevala ja Kanteletar. Lönnrot jäljitti myös outoja sanoja, kasvien nimiä, sananlaskuja ja arvoituksia suomen kielen kehittämistä varten.
Tunnetko Kalevalan hahmot? Kuka onkaan Ukko ylijumala, Joukahainen, Tuonelan joutsen tai Ilmatar? Kalevalan hahmot on esitelty Kalevalaseuran sivuilla.
Lue lisää Lönnrotin runonkeruumatkoista
Lönnrotin alkuperäisiä käsikirjoituksia ja muistiinpanoja Kalevalasta
Kuva: muora, Väinämöinen ja Louhi. Kalevala fresco in National Museum of Finland
Uutisia
iltalehti.fi 31.10.2016
iltalehti.fi 28.10.2016
iltalehti.fi 27.10.2016